Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
E-zine Winter

Koning winter loopt op zijn laatste benen. Tijd om nog even stil te staan bij de afgelopen maanden en al reikhalzend uit te kijken naar nieuw leven – ook de sociale economie heeft niet stilgezeten en blijft verder werken aan een duurzame kringloop van talenten en grondstoffen. Veel leesplezier met dit E-zine!

Nieuws van handel

_______________________________________________________________________

Voor de periode 2020-2025 stelde HANDEL Samen & sociaal zich opnieuw kandidaat om de regierol sociale economie op te nemen aan de hand van een ambitieus beleidsplan. Bovendien versterkt de interlokale vereniging zich met 2 extra lokale besturen: Sint-Lievens-Houtem en Herzele, 2 sociale gemeenten die elk ook een Kringwinkel op hun grondgebied hebben en de sociale economie dus al een warm hart toedragen. Zo zijn we actief in 8 steden en gemeenten met een totaal van bijna 230.000 inwoners.

                                                                                                                            

Geert Wille was jarenlang de drijvende kracht achter Teleshop (nu Stroom vzw) en trad ook op als voorzitter van HANDEL sinds de oprichting in 2014. Hij geniet van een welverdiend en waarschijnlijk muzikaal pensioen. Zoveel inzet voor de lokale sociale economie verdient uiteraard een pakket streeklekkers!

NIEUWS van de PARTNERS

Vanaf 1 maart 2020 mogen enkel vzw De Kringwinkel Stroom, vzw De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen en de privé-partner V.I.C.T. textiel inzamelen binnen het werkingsgebied van ILvA. Zij hebben een concessie van 5 jaar en mogen alleen op aangeduide locaties textielcontainers plaatsen. Hiermee wordt de wildgroei aan containers een halt toegeroepen en kan het illegaal inzamelen van textiel bestreden worden. Enkel De Kringwinkel Stroom en De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen mogen textiel aan huis inzamelen.  De Kringwinkels creëren met de opbrengst van de textielverkoop lokale sociale tewerkstelling en ondersteunen, in samenwerking met de OCMW’s, mensen met financiële problemen. Vind de dichtstbijzijnde kledingcontainer via
https://www.dekringwinkel.be/zoeken/index.html

                                                                                                                            

Kringwinkel Stroom heeft de Kringwinkel van Lede in een nieuw circulair jasje gestoken. Wie nieuwsgierig is naar de nieuwe look en op zoek is naar kledij en accessoires, boeken, decoratie en kleine meubelen kan terecht in de Hoogstraat 7 in Lede.

                                                                                                                            

Kom naar de retrodag in Aalst op zaterdag 14 maart: het moment om bij De Kringwinkel Stroom in Aalst op jacht te gaan naar vintage uit de jaren '50 tot '90. Naast een ruim aanbod aan meubelen, deco en kledij, kan je ook genieten van aangepaste muziek gedraaid door eighties vinyl DJ 'Radio Cappuccino' of helemaal uit de bol gaan op een live sessie Eighties Aerobics. Droom je van een lekker retrokapsel inclusief nektapijtje of kuif ? Ga dan langs in pop-up kapsalon Helena voor gratis hairstyling. Check zeker fb/dekringwinkelstroom als je al nieuwsgierig bent naar het aanbod.

                                                                                                                            

De jaarlijkse fietsbeurs van de Fietserij op zaterdag 4 april van 10u tot 18u is een niet te missen event in Cimorné voor alle liefhebbers van tweewielers. Ga langs en test verschillende merken van cargo-, speed- of e-bike. Er zijn heel wat nieuwe merken in het gamma. Toonzaalmodellen kan je op de kop tikken met een korting tot wel 25% korting en 10% directe korting krijg je enkel tijdens de fietsbeurs  bij bestelling van een fiets.

                                                                                                                            

Upcycling ontkurkt
Steunpunt Welzijn vzw breidt de werkervaringskansen uit. In het Wereldhuis wordt een Upcycling Atelier in stelling gebracht waar alles draait rond kurk. De inzameling van kurkoverschotten én kurkstopsels is begonnen. Naast het Repair Café (op 21 maart van 11 tot 16u in het Wereldhuis) een nieuwe manier om de afvalberg te verkleinen.

Gelegenheidsverkoop van porselein en vaatwerk.
Voor een prikje kan je op zaterdag 21 maart in het Wereldhuis (Nieuwbeekstraat 35, Aalst) je huisraad aanvullen. Vervang je gebroken borden, tassen, glazen… Hou rekening met je nieuw samengesteld gezin of vernieuw gewoon eens… Eenmalige verkoop van huisraad met geschiedenis. Weg is weg, op is op.

Tip: combineer met je bezoek aan het Repair Café op dezelfde plaats.

MVO en Sociale Economie
Het heeft heel wat voordelen als sociale economie en bedrijven elkaar vinden. Steunpunt Welzijn zette voor het Provinciebestuur een stappenplan op papier. De publicatie Sociaal werk, Druk werk’ geeft praktische tips voor innovatieve samenwerkingen.

Meer info op http://www.welzijn.net/2019/05/07?weblog-postTitle=Co-creatief-project-werd-handleiding-voor-samenwerking-bedrijven-en-sociale-economie&originNode=346

                                                                                                                            

Ontdek tijdens de lenteverkoop van zaterdag 28 maart het ruim aanbod aan biokruiden, - pootgoed en -zaden, klein fruit en voorjaarsgroenten van de bioboerderij van De Loods.

VACATURES IN DE SOCIALE ECONOMIE

  • De Loods vzw is op zoek naar verschillende ploegverantwoordelijken. Meer info vind je op hun website.
  • Groep INTRO Aalst zoekt 4 LDE-medewerkers voor hun klus- en renovatieploegen. Meer info kan je aanvragen via neujens@groepintro.be

Nieuws uit de sector

De Provincie Oost-Vlaanderen lanceert een nieuwe oproep voor projecten die innovatie en professionalisering bevorderen door samenwerking sociale-reguliere economie. Ondernemers of kmo’s met een creatief idee dat zorgt voor innovatie en/of professionalisering kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 20 000 EUR. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden via deze link

                                                                                                                            

Het budget dat overheden spenderen om goederen, diensten en werken aan te kopen, is een van de krachtigste hefbomen om klimaatambities te realiseren, transities op vlak van circulaire economie te stimuleren en een positieve impact te hebben op de tewerkstelling van kansengroepen. Een praktijkgerichte gids met heel wat mooie voorbeelden van lokale aankoopdossiers uit Oost-Vlaanderen is digitaal beschikbaar via deze link

                                                                                                                            

In 2019 startte de Provincie Oost-Vlaanderen een begeleidingstraject voor lokale besturen uit de regio’s Aalst en Dendermonde. Dit resulteerde in een duurzame aankoopstrategie en een engagement van de deelnemende besturen om de komende legislatuur duurzaam (circulair, klimaatefficiënt en sociaal) aan te kopen. Dit jaar wordt er een nieuw traject voor alle besturen in Oost-Vlaanderen georganiseerd. Het traject legt de focus op het toepassen van duurzaam aankopen in de praktijk en het opnemen van duurzame criteria/clausules in de bestekken.

                                                                                                                            

In 2020 zal het Fonds VINCI organisaties in België steunen die de toegang tot de arbeidsmarkt bevorderen, door een actie te voeren ten gunste van mensen in een situatie van sociaal-economische kansarmoede op het vlak van inschakeling op de arbeidsmarkt, vorming en kwalificatie of het vergemakkelijken van mobiliteit. Indienen kan nog tot en met 30 maart 2020. Meer info vind je via deze link.

AAN DE SLAG IN DE SOCIALE ECONOMIE deel 5 textielsorteercentrum van Kringwinkel Stroom

Voor mijn vijfde inleefstage word ik verwacht in het textielsorteercentrum van Kringwinkel Stroom op het industrieterrein van Erembodegem waar instructeur Sonja me warm onthaalt. Ik kom meteen enkele lachende gezichten tegen uit mijn periode als lesgever NT2 bij Leerpunt, wat me altijd plezier doet! Ik kreeg al eens een rondleiding in het centrum dus wil liefst zo snel mogelijk aan de slag. Ik krijg een plaatsje aan het begin van de letterlijke en figuurlijke textielketen, waar de ervaren en sympathieke Katia me onder haar hoede neemt. Het textiel komt in plastic zakken binnen en de eerste persoon – in dit geval Hashmatullah – zorgt al voor de eerste schifting nog voor het textiel op de lopende band verzeilt. Heel wat mensen hebben namelijk nog steeds moeite met de definitie van “textiel” – zo worden er boeken, speelgoed, (defecte) elektronica, tot zelfs afval en frituurolie geweerd en apart gerecycleerd. Onwaarschijnlijk wat er allemaal in de textielcontainers terecht komt en niets te maken heeft met textiel. Alles wat wel in aanmerking komt, belandt op de lopende band waar Katia en ik voor de eerste echte triage zorgen: kapot, afgedragen of vuil textiel wordt meteen apart verzameld en als lompen gebundeld. Ik heb het moeilijk met het tempo en de verschillende criteria waarop gelet moet worden. Gelukkig staat Katia me bij met raad en daad en krijg ik al snel enkele tips & tricks mee: kijk naar de knopen, ritsen en kragen, draai het kledingstuk eens binnenste buiten, hoe onderscheid je een namaak designerstuk van een echt, etc. De kledij die op het eerste gezicht nog verkoopbaar lijkt, krijgt een strengere kwaliteitscontrole door de medewerkers die verderop werkzaam zijn aan de lopende band.

Voor de zoveelste maal op een werkvloer van een sociale economie-onderneming valt het me op hoeveel vakkennis en nauwgezetheid alle medewerkers tonen. Wat ook meteen opvalt, of beter gezegd wat schandalig is, is hoe textiel voor vele mensen een product van wegwerpconsumptie is. Binnen de kortste keren hebben we een mand vol met gloednieuwe kledij, dikwijls nog in de verpakking of met het prijskaartje er nog aan. We kunnen alleen maar blij zijn dat deze kledingstukken via de Kringwinkels toch nog een 2de leven krijgen. En dat 2de leven zit ingenieus in elkaar: er wordt gekeken naar de huidige modetrends, naar het publiek van elke specifieke winkel en er bestaat een doordacht systeem om ook binnen de verschillende winkels de kledij te laten ‘reizen’.

Ik proef van de verschillende logistieke taken die komen kijken bij dit hele proces. Zo help ik bij het stapelen van de inkomende paletten, waarbij ik duidelijke instructies krijg van Farhad. Na zoveel jaar zijn de rollen omgekeerd en volg ik nauwgezet de richtlijnen op van deze Afghaanse ex-student van me. En dat doet hij zeer goed en in klare taal! Ook de massale toevloed aan schoenen wordt goed beheerd en ik word ingeschakeld bij het ‘paren’ van al dit schoeisel. De schoenen op de foto zijn nog maar het topje van de ijsberg die bestaat uit tientallen bananendozen, wachtende op het juiste seizoen.

Voor ik het goed en wel besef, gaat de bel en zit mijn halve dag er al op. Iedereen kleedt zich om en er wordt ook nog gecheckt of er geen extra kledingstukken mee naar huis zouden verdwijnen. Ik kan alleen maar concluderen dat de kringwinkels een ongelooflijk belangrijke rol spelen in de kringloop van textiel en in het opwaarderen van mensen met talenten. Op deze manier is een 2e leven voor textiel ook een 2e kans voor heel wat mensen. Gelukkig krijgen de Kringwinkels in onze regio ook de komende jaren de kans om deze waardevolle werking verder te zetten!

johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen & sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Herzele, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Sint-Lievens-Houtem.
Online bekijken | Uitschrijven