Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
E-zine Lente

De krokussen staan in bloei en de wielrenners dokkeren over de Vlaamse kasseien, m.a.w. de lente is in het land! In deze voorjaarseditie van ons E-zine vind je opnieuw verschillende projecten die al helemaal volgroeid zijn of waarvan nog maar net het zaadje geplant is. Veel leesplezier!

Nieuws van handel

Zowel onze webstek handelsamensociaal.be als onze Facebookpagina @handelsamenensociaal staan nu al een tijdje online en trekken meer en meer geïnteresseerde kliks aan – warm aanbevolen!

_______________________________________________________________________

Om in het thema van de lente te blijven, werden er op de nieuwjaarsevents van Voka Oost-Vlaanderen en de bedrijvenverenigingen Aalst-Zuid en Dender-Noord zakjes ajuinzaad uitgedeeld met als boodschap: plant vandaag nog het zaadje van een vruchtbare samenwerking tussen de reguliere en sociale economie. De bedrijven uit de regio kregen op die manier inzicht in de verschillende manieren om samen te werken met de lokale sociale ondernemingen en zo hun maatschappelijke impact te verhogen. Hiervoor werd ook een unieke ecocard ontwikkeld:

_______________________________________________________________________

Op 28 maart vond de kick-off meeting plaats van het vervolgtraject Duurzaam en sociaal aankopen. De Provincie Oost-Vlaanderen selecteerde 2 regio’s waaronder HANDEL om deel te nemen aan dit piloottraject waarbij de steden en gemeenten uit onze regio zullen samenwerken om een duurzaam en sociaal aankoopbeleid vorm te geven. Er volgen nog 4 werksessies die uiteindelijk zullen resulteren in een engagementsverklaring en handige instrumenten om dit beleid ook in de praktijk om te zetten.

_______________________________________________________________________

HANDEL kocht 17 zitkussens aan met daarop de verschillende SDG’s – sustainable development goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze SDG’s vormen het kader waarbinnen alle openbare besturen hun beleidsdoelstellingen kunnen afwegen en een voorbeeldrol kunnen spelen. Deze zitkussens zullen ingezet worden op toekomstige acties en events van alle partners van HANDEL.

_______________________________________________________________________

Circulair en sociaal, het nieuwe normaal? Dit was de naam van het gelijknamige event dat plaatsvond op 3 april in De Punt rond circulaire en sociale economie. Inspirerende speeches van Piet Colruyt en Douwe Jan Boersma werden afgewisseld met innoverende projecten zoals Studio AMA (modeontwerpen uit ‘afvaltextiel’), OPnieuw (circulair kantoormeubilair), Too good to go (voedselverspilling vermijden), Robinetto (mobiele leidingwatertap als antwoord op de drankverpakkingen), … Food for thought dus!

NIEUWS van de PARTNERS

Op 16 mei vindt al voor de 10e keer DUOday plaats, een werkbelevingsdag waarop werkzoekenden met een ondersteuningsnood een duo vormen met een werknemer uit een lokale onderneming. Wil je hieraan meewerken als onderneming of lokaal bestuur, neem dan zeker een kijkje op de website. Zowel bij GTB – lisa.vandevelde@gtb.be – als bij Compaan – gob.aalst@compaan.be – kan je een jobcoach vinden die je verder kan helpen. Met een beetje geluk kan deze dag ook het begin zijn van een langere stage of tewerkstelling.

                                                                                                                            

Dat een samenwerking met een sociale onderneming een pak voordelen biedt, moet je drukkerij Bolton niet meer vertellen. Sinds dit jaar werken ze immers samen met de fietskoerierdienst Snel&Wel van Steunpunt Welzijn voor de leveringen van hun drukwerk. Een snelle, stipte en ecologische koerierdienst die sociale tewerkstelling stimuleert – maatschappelijk verantwoord ondernemen op zijn best!

                                                                                                                            

Overtollige spullen kan je altijd kwijt in een Kringwinkel, maar op 4 mei tijdens de Dag van de Gever krijg je in ruil ook een fijne attentie in de verschillende winkels van Teleshop en ’t Vierkant.

                                                                                                                            

Als een avondje shoppen met extra veel (merk)kledij, schoenen, accessoires, een drankje en chocolade je als muziek in de oren klinkt, ga dan zeker eens langs op 25 april in de Kringwinkel van Lede of op 16 mei in de Kringwinkel van Sint-Lievens-Houtem tijdens de Ladies Nights tussen 18u en 20u30.

                                                                                                                            

Het fietsdeelsysteem ‘Op Wielekes’ bestaat 1 jaar en dat wordt gevierd op 27 april van 14u tot 17u. Het Aalsterse depot bevindt zich in de lokalen va CLW TechniGO! op campus De Voorstad. Meer info vind je op hun facebookpagina.

                                                                                                                            

De Bioboerderij van De Loods nodigt alle (moes)tuiniers uit op 27 april voor hun grote plantenverkoop tussen 9u30 en 17u. Je kan er kennismaken met het uitgebreide aanbod aan planten, groenten en kruiden, en deelnemen aan verschillende workshops rond koken met verse groenten en het opstarten van een kruidentuintje. Meer info vind je via deze link.

                                                                                                                            

Stad Aalst organiseert samen met VDAB en Actiris voor de 2e maal het jobevent Aalst werkt! Op donderdag 23 mei is iedereen welkom die op zoek is naar een job of een beroepsgerichte opleiding. Bovendien kan je er deelnemen aan verschillende workshops rond solliciteren of een professionele profielfoto laten nemen. Het event vindt plaats van 13u tot 16u op de Tragelsite van VDAB (Tragel 49 – 9300 Aalst). Binnenkort vind je meer info over de aanwezige bedrijven en vacatures via www.vdab.be/aalstwerkt.

VACATURES IN DE SOCIALE ECONOMIE

  • Steunpunt Welzijn heeft verschillende vacatures openstaan zoals fietskoeriers, vrijwillige chauffeurs en logistieke medewerkers. Alle info staat op hun website.
  • De Loods is op zoek naar een arbeidsbegeleider en technisch instructeur groenonderhoud en tuingerelateerde klussen – zie hun website.
  • Kringwinkel Teleshop Aalst zoekt een directeur die de algemene leiding en het dagelijksbeleid van de vzw op zich neemt. Meer info vind je via deze link.
  • Groep INTRO stelt een werfreserve open voor werkleider groen renovatie in Aalst. Hier lees je meer.

Nieuws uit de sector

Welke kansen brengt de toekomst voor de sociale economie? Het departement Werk en Sociale Economie liet 5 trends in evenveel studies onderzoeken: maatschappelijke noden, industrie, e-commerce, hernieuwbare energie en circulaire economie. Stuk voor stuk essentiële rapporten om te begrijpen welke trends, kansen en drempels er voor de deur van de sociale economie staan. Alle rapporten zijn te raadplegen via deze link.

AAN DE SLAG IN DE SOCIALE ECONOMIE deel 2

Het wielerseizoen is volop aan de gang en dus het ideale moment om gedurende een halve dag het peloton van Snel & Wel, de fietskoerierdienst van Steunpunt Welzijn, te vervoegen.

Snel & Wel bedeelt drukwerk en pakketten in en rond Aalst en de Vlaamse Ardennen en vandaag staat er een fietsbedeling in Erpe-Mere en Lede op het programma. Op de vestiging in de Wellekensstraat wordt er om 8u30 afgesproken om het drukwerk, dat de dag ervoor al gesorteerd werd, te verdelen onder de koeriers en de planning te overlopen. Ik vorm een team samen met Frank, een zeer sympathieke en behulpzame man die al duizenden fietskilometers op de teller heeft staan dankzij een 28-jarige carrière als zelfstandig krantenbezorger in een vorig leven.

Ondanks de mogelijkheid om een elektrische fiets te nemen, verkiezen de meeste koeriers een fiets op man- of vrouwkracht. Ik kan uiteraard niet onder doen en spring ook op een blauw exemplaar met menselijke aandrijving, die overigens zeer soepel rijdt. Toeval of niet, maar het is niet zomaar een bedeling die vandaag op het menu staat, maar een huis-aan-huis belevering van een plastic zak en begeleidende brief voor textielinzameling van Kringwinkel Teleshop. Een opdracht voor én door sociale economie en een mooi voorbeeld van samenwerking tussen sociale ondernemingen in onze regio!

Onder begeleiding van Frank die het hele parcours blindelings kent en onder een stralend lentezonnetje krijgt elke brievenbus in Lede en Erpe-Mere een pakketje. Waar dit in het begin nogal stroef verloopt met het nodige gesukkel bij het op- en afstappen van de fiets, slaag ik er op het einde van de rit in om van bus naar bus te fietsen zonder een voet aan de grond te zetten dankzij de tips en tricks van Frank. Bij deze wil ik trouwens in naam van alle fietskoeriers een oproep doen aan alle inwoners: een brievenbus aan de straatkant met een opening op 1-1,5m hoogte maakt het werk een pak eenvoudiger dan een gleuf in de deur (al dan niet onder bewaking van een hond) of een kunstzinnige brievenbus halverwege de oprit. Plichtsbewust worden alle straten op ons parcours bedeeld, ondertussen verdring ik een opkomende zin in een tas koffie.

Eenmaal alle pakketten uitgedeeld zijn, keren we huiswaarts waar Anke, de teamverantwoordelijke, ons opwacht met een drankje en vraagt hoe alles verlopen is. Vlotter dan verwacht hebben we op 3 uur een kleine 20 km gefietst en meer dan 700 pakketjes bezorgd – toch wel een knap resultaat waar heel wat postbedelingsbedrijven jaloers op zouden zijn. Opnieuw valt me op hoe professioneel en flexibel een sociale onderneming zoals Snel & Wel kan zijn. Op naar de 3e etappe!

johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen en Sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede dat in 2013 opgericht werd.
Online bekijken | Uitschrijven