Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
Lente-editie

Ook het E-zine heeft een tijdje in lockdown gezeten, maar is er nu eindelijk terug met een pak nieuws. Covid 19 heeft nogmaals het belang aangetoond van duurzaam leven en ondernemen. Principes die de sociale economie tot haar DNA rekent en ook dagelijks toepast op het actieterrein. Bij deze willen we iedereen werkzaam in de sociale economie in onze regio dan ook een hart onder de riem steken en veel goede moed toewensen om die laatste periode naar de herwonnen vrijheid te overbruggen!

NIEUWS VAN HANDEL

_______________________________________________________________________

HANDEL Samen & Sociaal werd genomineerd voor het begeleidingstraject ‘Circulaire gemeente 2020’ van de Provincie Oost-Vlaanderen. Dit resulteerde in een boeiend traject onder leiding van Möbius en een inspirerend eindrapport dat de kantlijnen uitzet voor een sociaal-circulaire strategie voor de komende jaren. Contacteer gerust johannes.rumbaut@aalst.be voor meer info.

                                                                                                                            

HANDEL Samen & Sociaal werd samen met haar partners De Gendarmerie, Provincie Oost-Vlaanderen, The Circular Hub en De Punt ook genomineerd voor fase 1 van de ESF-oproep ‘Circulair werk(t)’ met het project De Keet. Het is de bedoeling om een circulaire hub met sociale impact op te richten in onze regio met De Gendarmerie als uitvalsbasis. Door te focussen op circulaire waardeketens met mogelijkheden voor sociale tewerkstelling willen we het sociaal-circulair ondernemen in regio Aalst een fameuze boost geven. Binnenkort weten we of we ook effectief aan de slag kunnen in fase 2 – wordt vervolgd!

NIEUWS van de PARTNERS

Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits stelde eind vorig jaar een groeipad aan extra contingent ter beschikking voor maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen in de sociale economie. De bijkomende tewerkstelling via dit groeipad was specifiek gericht op circulaire activiteiten. De oproep was zeer succesvol, waardoor de vraag het voorziene groeipad ruimschoots oversteeg. In onze regio kregen MAAAT (4 VTE), Steunpunt Welzijn (2 VTE) en Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen (2VTE) er extra contingent bij vanaf 1 april om meer in te zetten op circulaire activiteiten. Ongetwijfeld volgt hierover meer nieuws in een volgend E-zine!

                                                                                                                            

Op 22 februari 1996 werd Steunpunt Welzijn opgericht, dat betekent dat ze 25 jaar bestaan. Een echt jubileumjaar dus voor Steunpunt Welzijn en hun verschillende diensten waaronder Snel&Wel, Kla4 en het Wereldhuis. We wensen hen ook voor de komende 25 jaar dezelfde gedrevenheid toe om nog meer maatschappelijke winst te maken. 

                                                                                                                            

En dat ze niet stilstaan bij Steunpunt Welzijn bewijst hun laatste project waarvoor ze i.s.m. Streekmotor 23 een ophaalservice voor recycleerbaar afval oprichten voor Aalst en Ninove. Met de ingezamelde middelen van een crowdfundingactie willen ze 2 cargofietsen aankopen om het recycleerbaar afval van inwoners van Aalst en Ninove naar het recyclagepark te brengen. Ook ILVA en Werkpunt Ninove werken mee aan dit duurzaam project. Alle info en de link om ook een bijdrage te doen is te vinden op https://acties.streekfondsoostvlaanderen.be/project/29724 

                                                                                                                            

Van 10 tot 17 april organiseert De Fietserij een fietsbeurs waarop je verschillende fietsen kan testen én kopen met een mooie korting. Voor je langsgaat, maak je best een afspraak via info@fietserij.be of via 053/711300 

                                                                                                                            

Wie volledig coronaproof eens een bezoek wil brengen aan maatwerkbedrijf MAAAT, kan een virtuele tour maken doorheen hun productie- en logistiekafdeling tijdens de VOKA virtuele openbedrijvendag via https://www.openbedrijvendagvirtueel.be/kaart?tour=maaat 

VACATURES IN DE SOCIALE ECONOMIE

  • De Loods vzw is op zoek naar een instructeur voor de bioboerderij en een ploegverantwoordelijke groenonderhoud. Meer info vind je op hun website.

  • MAAAT zoekt een administratie maatwerker. Meer info vind je op hun website.

Nieuws uit de sector

De Provincie Oost-Vlaanderen lanceert een nieuwe oproep voor projecten die innovatie en professionalisering bevorderen door samenwerking sociale-reguliere economie. Ondernemers of kmo’s met een creatief idee dat zorgt voor innovatie en/of professionalisering kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 20 000 EUR. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden via deze link

                                                                                                                            

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft nog tot 30 april 2021 alle partnerschappen van ondernemingen, lokale overheden, kennisinstellingen en andere organisaties de kans om een aanvraag in te dienen voor een subsidie van max. € 30.000 voor een circulair ketenproject. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden via deze link.

                                                                                                                            

In het kader van zijn projectoproep 2021 stelt het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie € 250.000 ter beschikking van initiatieven die de vaardigheden en beroepen van de circulaire economie versterken. Het Fonds wil op die manier de spelers die actief zijn in dit domein ondersteunen of andere spelers aanmoedigen om zich bij die aanpak aan te sluiten. Deze oproep richt zich zowel tot vzw’s, sociale economieondernemingen en kleine ondernemingen als tot individuen, buurtcomités en scholen. De financiering varieert van € 5.000 tot € 25.000 en indienen kan tot en met 19 mei. Alle info vind je via deze link.

                                                                                                                            

Belgium Impact (BE-Impact) inspireert en verbindt al meer dan 300 sociale ondernemers. Het wil bijdragen aan het werk van sociale ondernemers, hun initiatieven en die van ondersteunende organisaties. Ben je een sociale ondernemer of ondersteunende organisatie en nog geen lid, klik dan snel op deze link en maak je gratis lid. Zo neem je deel aan dit inspirerend platform met gekende namen als Ashoka, Impact House, Sociale Innovatiefabriek, Trividend, etc. 

                                                                                                                            


De stad Aalst wil de strijd aangaan tegen de klimaatverandering. Daarom start de stad, onder begeleiding van het studiebureau Zero Emission Solutions, in mei een interactief traject op waarvoor ze op zoek zijn naar waardevolle input en enthousiasme van zoveel mogelijk stakeholders. Op 5 mei (wonen en energie), 12 mei (mobiliteit) en 19 mei (economie) wordt er telkens een digitale thematische werkgroep georganiseerd van 9u tot 12u. Wie zin heeft om mee te denken over één van deze thema’s, kan zich inschrijven via dit formulier

johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen & sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Herzele, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Sint-Lievens-Houtem.
Online bekijken | Uitschrijven