Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
E-zine Zomer

Summer time – voor sommigen een periode om de (fiets)batterijen op te laden en te genieten van de zomer, voor anderen een drukke tijd waarin alle zeilen bijgezet moeten worden. Ook de sociale economie en haar werknemers verdienen een rustmoment maar tegelijkertijd staan ze niet stil. Veel plezier met deze zomerse (vakantie)lectuur!

Nieuws van handel

Zowel onze webstek handelsamensociaal.be als onze Facebookpagina @handelsamenensociaal staan nu al een tijdje online en trekken meer en meer geïnteresseerde kliks aan – warm aanbevolen!

_______________________________________________________________________

Op 24 september organiseert HANDEL een ESER-event – ESER staat voor European Social Economy Regions -  met als thema ‘sociaal ondernemen, ondernemen met impact!’. Dit event richt zich op sociale ondernemers, impactondernemers en beleidsmakers actief op dit thema. Met sprekers zoals Piet Colruyt van the Impact House en Pieter Werrebrouck van De Punt en workshops van Wouter Galle van Herw!n en Rudy Pieters van Verhalenmakers wordt het ongetwijfeld een inspirerende dag. Geïnteresseerden kunnen nog inschrijven via deze link

_______________________________________________________________________

Na een succesvolle Kick-off meeting kwamen alle deelnemers aan het vervolgtraject van de Provincie Oost-Vlaanderen rond ‘Sociaal en duurzaam aanbesteden voor lokale besturen’ nog tweemaal samen op 9 mei en 18 juni om het huidige duurzaam aankoopbeleid te analyseren en strategische speerpunten vast te leggen voor de komende bestuursperiode. Vanuit HANDEL nemen de besturen van Lede, Ninove en Aalst deel aan dit traject. Ook in het najaar loopt het traject verder en zal het resulteren in een groot slotevent, waarover later meer info.

NIEUWS van de PARTNERS

Na bijna 30 jaar ‘Kringloopcentrum Teleshop’ wordt er overgeschakeld op Stroom. Stroom vzw is namelijk véél meer dan enkel Kringwinkels, want ook de Kilomeet, Fietserij, Energiesnoeiers en Cimorné horen erbij. Zo wordt Stroom vzw een sociaal economisch bedrijf dat energie geeft aan uiteenlopende activiteiten, dat ook al eens graag tegen de stroom in zwemt en dat vooral zorgt voor doorstroom van goederen én mensen. Werk is één van de belangrijkste doelstellingen van Stroom vzw. En dan vooral werk voor wie weinig kansen heeft op de arbeidsmarkt. In 2018 waren er 115 mensen (VTE) aan het werk, waarvan 95 in het kader van sociale tewerkstelling. Meer info over Stroom vzw vind je op hun nagelnieuwe webstek www.stroomvzw.be en in hun magazine dat je ook online kan lezen.

                                                                                                                            

Het lijkt wel of er iets in de Denderstroom zit, want ook de Beschutte Werkplaats Aalst hult zich in een nieuw maatpak, meer bepaald in MAAAT. Een nieuwe naam en een nieuw logo maar wel nog dezelfde missie, nl. andere bedrijven helpen groeien door hun gemotiveerd team maatwerkers in te schakelen in industriële processen met oog voor detail én kwaliteit. Meer info vind je op hun nieuwe site, later volgt er ook nog een uitgebreide campagne.

                                                                                                                            

Maak kennis met de Armadillo, de laatste telg in de ‘Snel & Wel familie’ van Steunpunt Welzijn. De Armadillo is een vrachtfiets met een design voor wendbaarheid en comfort. Met zijn smalle wielbasis en vlotte besturing is het eenvoudig om pakketten snel en milieuvriendelijk te bezorgen in de binnenstad. Het laatste nieuws over Steunpunt Welzijn kan je trouwens ook telkens lezen in hun magazine Welzo juni 2019.

                                                                                                                            

Groep INTRO viert 10 jaar Inclusief ondernemen in Aalst op 26 september vanaf 13u in de Pieter Daensstraat in Aalst met een symposium, een netwerkreceptie en een kermis voor buren en (oud-)werknemers. De agenda kan al aangevuld worden, de officiële uitnodigingen volgen nog.

                                                                                                                            

In de rubriek Z-Maatwerk van Kanaal Z is er een filmpje te bewonderen over de samenwerking tussen De Loods en Durabrik. Hier kan je het filmpje bekijken. Een overzicht van alle activiteiten van De Loods vind je trouwens ook in hun activiteitenverslag.

                                                                                                                            

Compaan wil mensen met onderbenutte talenten duurzaam en doelgericht activeren en integreren in de arbeidsmarkt en doet dit o.a. door werkzoekenden met nood aan intensieve begeleiding naar werk te ondersteunen, met focus op werkplekleren. Werkzoekenden kunnen hiervoor ook terecht in de Anna Snelstraat 1 in Aalst. Het duurzaamheidsverslag geeft in detail weer op welke manieren Compaan deze missie tot een goed einde brengt.

VACATURES IN DE SOCIALE ECONOMIE

  • De Loods vzw is op zoek naar een arbeidsbegeleider en een technisch instructeur groenonderhoud en tuingerelateerde klusssen. Meer info vind je op hun website.

Nieuws uit de sector

Het departement Werk & Sociale Economie lanceert een nieuwe oproep Regierol sociale economie voor de periode 2020-2025. Uiteraard zal HANDEL opnieuw intekenen op deze oproep om ook in de volgende jaren de sociale economie en het duurzaam ondernemerschap verder uit te bouwen. Meer info vind je hier.

AAN DE SLAG IN DE SOCIALE ECONOMIE deel 3

De 4e week van juli 2019 zal de geschiedenis in gaan als de warmste week sinds mensenheugenis, waarin het ene record na het andere sneuvelde. En het is op die dinsdag 23 juli dat ik verwacht word in de Pieter Daensstraat in Aalst om 7u ’s morgens bij de groenploeg van Groep INTRO. Ik word er meteen ‘warm’ onthaald door de instructeurs en krijg de gepaste kledij, schoenen en beschermingsmiddelen. Wanneer iedereen ter plaatse is, krijgen we een briefing bij een tasje koffie of glas water over de verschillende taken die op de agenda staan voor vandaag. Meteen valt het me op hoe uitgebreid – zowel in takenpakket als in locaties – het aanbod aan groenklussen is van Groep INTRO. De ploegen worden verdeeld en de mannen – voorlopig nog een unisex gebeuren – verzamelen meteen al het nodige materiaal, gaande van bosmaaiers, kettingzaken, grasmachines, kruiwagens tot harken, bezems, etc. De instructeurs benadrukken nogmaals dat er zeker voldoende gepauzeerd en gedronken dient te worden en de zonnecrème en flesjes water worden kwistig rondgedeeld. Voor ik het goed en wel besef zijn er al 2 ploegen vertrokken met lichte bestel- en aanhangwagens naar o.a. Brussel en Hoeilaart.

Ik zit samen met Jo, Ronny en Filip in een team en word ingeschakeld voor een plaatselijke opdracht, meer bepaald het groenonderhoud van de aangrenzende Elisabethwijk. Deze opdracht is 1 van de 4 groenopdrachten die de stad Aalst uitbesteed aan sociale economie en waarvoor ik meewerk aan het aanbestedingsdossier. Op papier ken ik de opdracht dus wel goed, maar ik ben blij en nieuwsgierig om het ook eens aan de praktische kant te leren kennen. We maken eerst een verkennende ronde om te zien wat de meest dringende klussen zijn, en ik merk al meteen dat dit een zeer uitvoerige opdracht is door de veelheid aan beplantingen, pleintjes, speel- en groenzones. Alleen al deze korte prospectie bezorgt me het nodige zweet en dan moeten we er nog aan beginnen! We leggen al het gereedschap in een kruiwagen en wandelen naar de achterkant van de wijk, waar we meteen een pleintje aanpakken. Jo, Ronny en ik vliegen er zonder aarzelen in en beginnen nauwgezet al het onkruid manueel te wieden, terwijl Filip met de bosmaaier de verhardingen te lijf gaat. Het is zeer arbeidsintensief werk en we zijn blij dat we nog even in de schaduw kunnen werken. Het werk vordert snel en ook de zandbakken krijgen een opfrisbeurt. Het is duidelijk dat de combinatie van een zandbak en beplantingen rondom een garantie zijn op weelderig onkruid. Ik moet regelmatig denken aan het credo ‘onkruid bestaat enkel in de hoofden van de mensen, niet in de wetten van de natuur’. In de praktijk blijkt dat toch een tegenvaller te zijn.

Na een tijdje krijgen we versterking van Kristof en Robin waardoor we nog sneller vooruitgaan. Het is duidelijk dat dit een team is dat gewoon is om samen te werken en elkaar perfect aanvult. Ze nemen me ook makkelijk op in de groep en de klassieke mopjes over licht bureauwerk houden echt wel steek op dagen als vandaag. Terwijl ik al stiekem uitkijk naar een gekoeld administratief centrum, blikken de mannen al vooruit naar de namiddag. Morgen wordt er een absoluut warmterecord verwacht dus werken ze vandaag liever nog wat door. Straffe kerels met andere woorden! Rond 12u keren we huiswaarts en wring ik mijn werkkledij uit.

Ik kan niet anders dan concluderen dat ook deze ploegen fantastisch werk leveren en dat een digitale groenopdracht in de praktijk toch nog iets anders is. Ik heb aan den lijve kunnen ervaren dat de stad echt kan rekenen op haar groenpartners uit de sociale economie. Ik kom de groenploegen trouwens de komende dagen en weken nog meermaals tegen op de fiets op weg naar het werk en wuif ze met nog meer respect toe!

johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen en Sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede dat in 2013 opgericht werd.
Online bekijken | Uitschrijven