Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
E-zine winter

Beginnen doen we met het begin: HANDEL wenst iedereen die de sociale economie een warm hart toedraagt een spetterend nieuwjaar! Samen bouwen we verder aan een duurzame toekomst voor de sociale ondernemingen en hun werknemers en reiken we nog verder de hand uit naar de reguliere ondernemers en lokale besturen om sterke samenwerkingen tot stand te brengen.

Nieuws van handel

Zowel onze webstek handelsamensociaal.be als onze Facebookpagina @handelsamenensociaal staan nu al een tijdje online en trekken meer en meer geïnteresseerde kliks aan – warm aanbevolen!

_______________________________________________________________________

We zijn bijzonder trots om onze reeks ‘sociale economie en regulier economie – een partnership dat werkt’ voor te stellen. In deze reeks van 5 filmpjes wordt er telkens een slimme samenwerking voorgesteld tussen een sociale en een reguliere onderneming waarbij ook de maatschappelijke win-win in de schijnwerpers gezet wordt. Je kan elk filmpje afzonderlijk bekijken via deze links of op onze Facebookpagina:

Film 1 – Teleshop en Keizershof Hotel – https://vimeo.com/255023712
Film 2 – Fietserij en Jan De Nul Group – https://vimeo.com/259747764
Film 3 – Groep INTRO en Ontwerpatelier Korstmos – https://vimeo.com/303127252
Film 4 – Snel&Weg en Dekenij Hogeweg – https://vimeo.com/303340641
Film 5 – De Loods en Mercedes-Benz Hedin - https://vimeo.com/304129800

EXTRA: deze reeks filmpjes werd ook opgenomen op de overkoepelende website www.socialeeconomie.be van het Vlaams departement Werk en Sociale Economie – meer info via deze link

_______________________________________________________________________

Op 14 oktober organiseerde HANDEL samen met SEVA (sociale economie in de Vlaamse Ardennen) en Streekoverleg ZOV de infosessie ‘sociaal aanbesteden voor lokale besturen’ voor alle steden en gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen. Deze boeiende sessie werd gegeven door Mieke Pieters van The Global Picture en gaf zeer overzichtelijk weer hoe een lokaal bestuur haar overheidsopdrachten doordacht kan inzetten en zo ook kan werken aan doelstellingen op vlak van sociale tewerkstelling, klimaatneutraliteit, korte keten, etc. In 2019 volgt een vervolgproject dat ondersteund zal worden door de provincie Oost-Vlaanderen.

_______________________________________________________________________

In het kader van de actie ‘Proeven van sociale economie voor lokale besturen’ kunnen de steden en gemeenten uit HANDEL kennismaken met het ruime aanbod aan diensten en producten van de sociale ondernemingen uit de regio. Zo maakten Ninove en Denderleeuw gebruik van dit budget om fruitpakketten en zwerfvuilacties te bestellen bij De Loods, Lede en Aalst bestelden respectievelijk een nestschommel en fauna-accommodatie bij Groep INTRO en Haaltert maakte kennis met de koerierdienst Snel&Wel van Steunpunt Welzijn.

_______________________________________________________________________

Ook de bedrijvenverenigingen in onze regio krijgen de kans om via een beperkt budget kennis te maken met de verschillende mogelijkheden van de sociale economie. Bedrijvenvereniging Dender-Noord kon mede hierdoor een zwerfvuilactie organiseren i.s.m. de werking Zorgzame Buurt van De Loods vzw waarbij er maar liefst 88 zakken zwerfvuil verzameld werden in het Wijngaardveld en de Hekkestraat in Aalst. Ook volgend jaar kunnen de bedrijvenverenigingen gebruik maken van dit budget om bijvoorbeeld zwerfvuil te laten opruimen, mailings te laten bezorgen, (elektrische) fietsen te huren, groenvoorzieningen te laten onderhouden, etc.

NIEUWS van de PARTNERS

De dienst Milieu en natuur van de stad Aalst deed beroep op Groep INTRO en Tuin & Klus van De Loods vzw om 150 geveltuintjes aan te planten in kader van het project Aalst Klimt Op!
                                                                                                                            

Aalst heeft er een extra fietskoerierdienst bij. Met de elektrische bakfiets levert de Fietserij bestellingen, boodschappen of belangrijke documenten in Aalst en omstreken. Praktisch, ecologisch én snel ! Binnen 3u na de aanvraag kan het pakket al ter plaatse zijn. Betalen doe je cash of met bancontact. Dankzij dit project kan de Fietserij, een project van vzw De Kringwinkel Teleshop, opnieuw enkele mensen kansen bieden die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Heb je als particulier of zelfstandige interesse ? Dan mail je naar fietskoerier@fietserij.be of bel je 0499/ 64 06 32. Meer info over prijzen en gewicht van de pakketten vind je op de fietserij.be.

                                                                                                                            

Sinds dit najaar sorteer Kringwinkel Teleshop vzw het ingezamelde textiel met een industriële textielsorteerlijn in een groter magazijn naast de gebouwen van Ilva op het industrieterrein van Erembodegem. Per maand wordt er op die manier maar liefst 50 ton textiel gesorteerd die o.a. verkocht wordt in de verschillende kringwinkels.

                                                                                                                            

Repair Café zoekt handige Harry’s en Harietten: de driemaandelijkse Repair Cafés in Aalst zouden nergens staan zonder vrijwilligers. Dus ben je een handige Harry of Hariette of kan je goed overweg met naald en draad? Heb je zin om hier je schouders onder te zetten? Meld je dan zeker aan als herstelvrijwilliger! Ben je niet zo handig? Geen zorgen. De Repair Cafés zijn ook op zoek naar personen die met de glimlach de bezoekers ontvangen of een klein beetje hulp bieden aan de herstellers. Al is het maar om een paar vijzen los te draaien, voor de herstellers betekent dit een grote hulp!

                                                                                                                            

In het kader van een oproep van de provincie Oost-Vlaanderen startte Steunpunt Welzijn vzw dit jaar een project met lokale drukkerijen. De provincie probeerde door deze oproep sociale economie bedrijven te stimuleren om een samenwerking aan te gaan met bedrijven uit de zogezegde ‘normale’ economie. Met drukkerij Arijs uit Kluisbergen had de vzw reeds langlopend contact. De occasionele samenwerking met deze drukkerij kreeg door dit project de mogelijkheid om uit te groeien tot een duurzaam partnerschap. Ook met drukkerij Bolton uit Aalst werkt Steunpunt Welzijn vzw samen voor het bedelen van pakketten en drukwerk (Snel&Wel). En daar gaat administratieve dienst Kla4 bovendien handjes toesteken om drukwerk verzendklaar te maken. Steunpunt Welzijn vzw hoopt alvast dat dit éénjarig project slechts de start betekent van een positieve en langdurige samenwerking met beide drukkerijen!

                                                                                                                            

De stad Aalst geeft elk schooljaar aan 8 leerlingen die les volgen in een Centrum Leren en Werken van TechniGO! en VTI Aalst de kans om een betaalde OAO (overeenkomst alternerend leren)-stage te lopen bij 1 van de vele stadsdiensten. Zo hebben er al leerlingen kunnen meewerken in een kinderdagverblijf, de groendienst, een woonzorgcentrum, het stadsmagazijn, etc. Deze leerlingen werken 3 dagen en volgen nog 2 dagen les. Zowel de leerlingen zelf, als de scholen en de stadsdiensten zijn zeer tevreden over deze samenwerking.

                                                                                                                            

Nieuws uit de sector

1 januari 2019 wordt een bijzondere dag voor de sociale economie in Vlaanderen.
Van dan af treden de beschutte of sociale werkplaatsen de toekomst immers als maatwerkbedrijf tegemoet.
Meer info over deze maatwerkbedrijven en het decreet vind je op https://www.socialeeconomie.be/collectief-maatwerk-vanaf-2019

Nieuwe rubriek: AAN DE SLAG IN DE SOCIALE ECONOMIE

Er valt enorm veel te vertellen en te schrijven over de sociale economie, maar de beste manier om écht kennis te maken met de verschillende werkingen en vooral de verschillende mensen is eens zelf een halve dag mee te draaien. Vanuit die gedachte is deze rubriek geboren, waarbij ik me telkens een halve dag laat onderdompelen in de wondere wereld van de sociale economie in onze regio.

De eerste sociale onderneming die me op sleeptouw nam, was De Loods vzw met hun project Zorgzame buurt. Onder de vleugels van teamverantwoordelijke Miranda ruimen deze arbeidszorgmedewerkers het zwerfvuil op in Groot-Aalst. En dat ze dat met hart en ziel doen, heb ik zelf mogen ervaren! Om 8u30 werd ik verwacht in de loods van de afdeling Tuin & Klus op het industrieterrein van Erembodegem. Eerst was er een kort teamoverleg waarbij de planning van de dag werd overlopen. Net als bij heel wat andere bedrijven kwam ook het nieuwjaarsfeest ter sprake.

De weersvoorspellingen waren koud maar droog, ideaal inzamelweer, dus kreeg ik meteen voldoende warme veiligheidskledij om aan de slag te gaan. Met de bekende carnavalklassiekers op de achtergrond bracht Aldo de verschillende teams veilig naar hun werkterrein. Ik werd ingedeeld in het team van Rudy en Ivan en kreeg bij de start eerst een crashcursus zwerfvuil inzamelen voor beginners. Ondertussen was Ivan al niet meer te stoppen en reeds begonnen met de bermen in de Ouden Dendermondse Steenweg op te ruimen. Gewapend met een vuilniszak, een grijper en vooral de nodige tips en tricks van Rudy begon ook ik aan het inzamelen van allerhande vuilnis langs de kant van de weg. Het was indrukwekkend om te zien hoe gedreven en snel mijn collega’s werken, met daarbij ook nog eens oog voor detail én voor de zwakkere bewoners. Ze beperken zich niet tot de bermen en straten maar rapen ook het vuilnis op uit de voortuintjes ‘want die mensen zijn ook niet allemaal nog even goed te been’.

Bovendien zijn ze echte experts in het voorspellen welk type vuilnis waar zal liggen en in welke hoeveelheid. In het beruchte zelfverklaarde ‘Vodkastraatje’ vonden we maar liefst 11 lege kleine glazen flessen vodka, exact onder de haag die voorspeld werd. Helaas valt er met dit soort voorspellingen niets te winnen. Nauwgezet werkten we alle straten af en verwittigden we ook nog een bewoner dat er een autospiegel op de grond ligt. Het is overigens ongelooflijk hoeveel vuilnis er zomaar op straat gegooid wordt.

Statiegeld op flesjes en blikjes zou hierbij al heel wat kunnen oplossen bedenk ik me tijdens het ruimen. Alle teams verzamelden aan het stadion van Eendracht Aalst waar ook eerst nog alle bekertjes en ander vuilnis ingezameld werd dat in de tuintjes van de buurtbewoners verzeild was geraakt. Het was donderdag dus ik was bij de gelukkigen want dan wordt er geluncht in buurtrestaurant De Brug, een ander project van De Loods vzw. Ook tijdens de smakelijke lunch voelde ik de warme sfeer die er heerst in dit team. Het was een zeer aangename kennismaking met dit bijzondere project, dat ook in de komende jaren ondersteund zal worden door de nieuwe bestuursploeg van de stad Aalst.

johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen en Sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede dat in 2013 opgericht werd.
Online bekijken | Uitschrijven