Nieuws vanuit HANDEL
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Handel Samen en Sociaal
E-zine Herfst

Herfst in het land, bladeren langs de kant! De veelzijdigheid aan kleuren en vormen van de herfstbladeren weerspiegelt ook mooi de verscheidenheid aan werknemers en activiteiten die onze sociale ondernemingen vertegenwoordigen. De herfst maakt de dagen langer en donkerder, waardoor we binnen meer licht creëren. Laat je licht dan ook gerust schijnen op de verschillende items die aan bod komen in dit nieuwe E-zine.

Nieuws van handel

_______________________________________________________________________

Op 24 september organiseerde HANDEL een ESER-event – ESER staat voor European Social Economy Regions -  met als thema ‘sociaal ondernemen, ondernemen met impact!’. Dit event richtte zich op sociale ondernemers, impactondernemers en beleidsmakers uit de regio die actief zijn op dit thema. Sprekers waren Piet Colruyt van the Impact House, Pieter Werrebrouck van De Punt, Wouter Galle van Herw!n, Rudy Pieters van Verhalenmakers en Karel Vanderpoorten van de Europese Commissie.

Op 10 en 11 oktober vond het Europees slotevent in Brussel plaats waar alle organisatoren van een ESER-event samenkwamen om ervaringen, good practices en aanbevelingen voor de toekomst uit te wisselen.

                                                                                                                            

Het vervolgtraject van de Provincie Oost-Vlaanderen rond ‘Sociaal en duurzaam aanbesteden voor lokale besturen’ liep verder in september en oktober met 2 workshops die resulteerden in een engagementsverklaring. Deze verklaring zal ondertekend worden op de studiedag ‘Investeer in een lokaal sociaal beleid met impact’ die de Provincie organiseert op 11 december 2019. Er zullen ook workshops plaatsvinden in de namiddag over sociale en circulaire economie en verschillende sociale economieondernemingen en circulaire organisaties zullen aanwezig zijn met een infostand. Het volledige programma en het inschrijvingsformulier vind je op deze link

NIEUWS van de PARTNERS

Kringwinkel Stroom organiseert op 16 november een Kerstbeurs in haar 3 winkels in Aalst, Lede en Sint-Lievens-Houtem van 10u tot 17u30. Het ideale moment om kerstversiering, feestkledij, originele geschenken, tafeldecoratie, serviezen en zoveel meer te vinden en er een echte ‘groene’ Kerst van te maken!

                                                                                                                            

In de september-editie van het magazine Ondernemers van Voka staat er een knap artikel te lezen over de transformatie van MAAAT – je kan het integraal lezen via deze link.

                                                                                                                            

Op 3 oktober ondertekende Steunpunt Welzijn de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Hiermee engageren zij zich om in het komende jaar 1 of 2 innovatieve acties op te zetten rond meer efficiënte en emissiearme leveringen in Vlaanderen. Ze treden in de voetsporen van vierendertig andere ondertekenaars die dit voorjaar samen met de toenmalige bevoegde Vlaamse ministers deze Green Deal lanceerden.

                                                                                                                            

Sinds dit voorjaar zijn werkgevers verplicht om outplacement aan te bieden bij ontslag omwille van medische overmacht. Compaan kan hierbij de perfecte partner zijn want zij bieden bij elk ontslag het gepaste outplacement. Daarnaast investeren ze ook in gespecialiseerde coaching, en met succes want 40% heeft een passende job na 6 maanden en 68% zelfs na 18 maanden. Een inspirerend voorbeeld vind je in dit filmpje over een dove werknemer - zie Link naar het filmpje

VACATURES IN DE SOCIALE ECONOMIE

  • De Loods vzw is op zoek naar een instructeur-kok die instaat voor het dagelijks operationeel aansturen van diverse medewerkers in één van hun restaurants. Meer info vind je op hun website.

Nieuws uit de sector

Het departement Werk & Sociale Economie lanceert periodiek een oproep Sociaal ondernemen – innovatie voor maatwerkbedrijven, maatwerkafdelingen en lokale diensteneconomie initiatieven. Meer info vind je hier.

AAN DE SLAG IN DE SOCIALE ECONOMIE deel 4

Op dinsdag 15 oktober werd ik ’s morgens verwacht bij MAAAT – de nieuwe naam voor de voormalige Beschuttende Werkplaatsen Aalst (BWA). Een nieuwe naam en logo, een nieuw managementteam, een nieuwe strategie en vooral nog steeds dezelfde gedreven en bedreven doelgroepmedewerkers – daar wou ik graag eens een halve dag deel van uit maken. Karen – verantwoordelijke voor HR – verwelkomde me met een lekkere tas koffie en een korte inleiding over de manier van werken binnen MAAAT, bijgestaan door Bart, de operationeel manager. In zekere zin is MAAAT namelijk het ‘buitenbeetje’ tussen de andere sociale economiebedrijven uit onze regio, aangezien ze enkel B2B werken en zich focussen op industriële processen. Anderzijds zijn de aandacht voor kwaliteit en het uitgangspunt van werk op maat van de eigen werknemers een constante in alle sociale ondernemingen waar ik al langs geweest ben.

Over naar de orde van de dag: ik krijg veiligheidsschoenen en word op sleeptouw genomen door Bart tijdens een rondleiding op de werkvloer waar er in verschillende teams en zones onder leiding van een teamcoach gewerkt wordt, waarbij elke zone zijn eigenheid heeft – aparte producten, processen, vaardigheden, dikwijls ook specifieke klanten. Het valt me meteen op hoe nauwgezet iedereen aan het werk is, elke medewerker weet duidelijk wat zijn taak is en wat van hem of haar verwacht wordt. Ik word ingedeeld in het team van teamcoach Tom die me voorstelt aan Saskia en Celien, met wie ik een mini-productielijn vorm. Het is onze taak om verschillende componenten van een voor-mij—totaal-onbekend onderdeel samen te brengen, in een opvouwbaar doosje te steken en dit te labelen voor de firma Gates. Verschillende handelingen dus, die voor een niet-geoefend medewerker als ik niet zo vlot verlopen. Gelukkig staan Saskia en Celien me bij met raad en daad. Voor ik het goed en wel besef zit de eerste opdracht er al op en is het tijd voor een korte pauze. Ik praat nog even met Tom, die me uitlegt hoe divers elk team is samengesteld en hoe er gestreefd wordt om de kwaliteiten en skills van elke medewerker zoveel mogelijk te benutten en hen zo ook te laten groeien. Na de pauze zetten we ons aan een soortgelijke opdracht, opnieuw voor dezelfde firma, en ik besef dat Gates ongelooflijk tevreden moet zijn met de manier waarop de medewerkers van MAAAT elke dag het beste van zich zelf geven om alle opdrachten perfect uit te voeren. Ik neem afscheid van Saskia en Celien met de belofte extra goed uit te kijken naar de passage van hun carnavalsgroep volgend jaar!

Samen met Karen spring ik nog snel op de fiets om ook de MAAAT-medewerkers van de andere vestiging een paar honderd meter verderop te bezoeken. Ik tref er dezelfde serene en gefocuste sfeer, dezelfde gemotiveerde en gespecialiseerde medewerkers en hetzelfde maatwerk – zowel op maat van de klant als op maat van de medewerkers. Ik kan niet anders dan concluderen dat MAAAT niet alleen een nieuw maatpak aan heeft, maar dat het ook maatwerk in de brede zin van het woord naar een hoger niveau tilt. Chapeau!

Top foto door: Chris Lawton on Unsplash
johannes.rumbaut@aalst.be | http://www.handelsamensociaal.be/
HANDEL Samen en Sociaal is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Haaltert, Aalst, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede dat in 2013 opgericht werd.
Online bekijken | Uitschrijven