Our Phone Number: 053 72 39 47 Our Email Address: johannes.rumbaut@aalst.be

NIEUWS

Stad plant 150 geveltuintjes aan in strijd tegen klimaatopwarming

AALST - In de strijd tegen de klimaatopwarming gaat Aalst volop voor meer groen in de stad. In totaal zullen liefst 150 geveltuintjes aangeplant worden, in samenwerking met SWP De Loods en Groep INTRO.

De stad gaat 150 geveltuintjes aanplanten in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Vorig jaar organiseerde de dienst Milieu en Natuur in samenwerking met Aalst Boomt en In Bloom een wedstrijd rond gevelgroen, waarbij drie deelnemers een ontwerp van een geveltuin en de realisatie ervan konden winnen. Omdat de interesse erg groot was, werd beslist om dit jaar een nieuw geveltuinproject op te starten. En met succes: niet minder dan 150 gezinnen schreven zich in voor een gratis geveltuin.

“De timing van de bekendmaking van het resultaat van deze actie kon niet beter zijn”, zegt schepen Iwein De Koninck (CD&V). “Net nu we in een hittegolf zitten. De nood aan meer groen in de stad ondervinden we dagelijks letterlijk aan den lijve.”

Geveltuinen maken grijze gebouwen dan ook niet alleen levendig en groen. “Ze brengen meer natuur in de stad en zijn goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (LijstA). Een geveltuin houdt zonnestralen immers weg, waardoor muren minder opwarmen. Het verschil tussen een bedekte en onbedekte gevel bedraagt tot acht graden Celsius. Bijgevolg is er minder warmteopslag en reflectie naar terras, tuin, voetpad en/of straat. Geveltuinen zijn dus één van de manieren om ons te wapenen tegen hittegolven.

De eerste geveltuin zal op 16 september, tijdens autoloze zondag, aangeplant worden in de Watertorenwijk.

BRON: Het Laatste Nieuws - 07/08/2018 - https://www.hln.be/regio/aalst/stad-plant-150-geveltuintjes-aan-in-strijd-tegen-klimaatopwarming~a553c90a2/

Sociale economie - Kringwinkel en Hotel Keizershof

SWP De Loods haalt 180 kg zwerfvuil op in het Wijngaardveld

AALST - In samenwerking met SWP De Loods organiseerde de bedrijvenvereniging Dender Noord een zwerfvuilopruimactie op bedrijventerrein Wijngaardveld. In het kader van de Week van de Afvalophaler werden de opruimers van dienst bovendien getrakteerd met een mobiele koffiebar.

Het slechte weer van maandagochtend kon de medewerkers van maatwerkbedrijf De Loods niet tegenhouden om er voluit voor te gaan op het Wijngaardveld. Maar liefst 180kg zwerfvuil werd opgehaald op één dag in het bedrijventerrein. 

De bedrijvenvereniging Dender Noord zet zich dagdagelijks in om de kwaliteit en veiligheid van de zone op peil te houden. 
Bedrijventerreinen lijken geliefkoosde plekken om allerhande afval te dumpen. De buit van gisteren was dan ook niet mis.

“Zwerfvuil is een doorn in het oog van onze ondernemers, hun klanten en leveranciers. Het is een terugkerend probleem dat we met deze actie eens extra onder de aandacht willen brengen.”, klinkt het bij parkmanager Isabelle Van den Nest.

Ook schepen Katrien Beulens was van de partij: “Samenwerking tussen reguliere economie en sociale tewerkstelling moet verder gepromoot worden. De bedrijvenvereniging werkt al samen met de sector voor het onderhoud van de signalisatie. Ook de actie van vandaag wordt gefinancierd door de ondernemers zelf. Een belangrijk signaal dat ook zij deze projecten een warm hart toedragen.”

Schepen Ann Van de Steen: “Het is zeer belangrijk voor de stad dat zwerfvuil wordt aangepakt. Dit vergt veel werk en wij zijn dus bijzonder blij dat ook particulieren en ondernemers ons helpen deze strijd aan te gaan.”

BRON: Nieuwsblad - 21/11/2017 - https://www.nieuwsblad.be/cnt/blvva_03199118

Afbeelding2 Afbeelding1 Afbeelding3 Afbeelding4 Afbeelding5 Afbeelding7 Afbeelding6
Close